illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

De beste boeken om dementie en Alzheimer te begrijpen en er mee om te gaan

Dementie begrijpen

Voor degenen die een dierbare met dementie verzorgen, is het dagelijkse leven vaak een zoektocht naar manieren om te communiceren, te troosten en een band te behouden met iemand die langzaam de grip op de realiteit en op zichzelf verliest. In de grijze schemering van dementie, waar herinneringen vervagen en de wereld steeds complexer lijkt te worden, schuilt een diepe behoefte aan begrip en compassie. Dementie is een wereld die verwarrend is, maar ook vaak ontroerend is en bijna altijd delicaat. Er zijn een aantal boeken die ons helpen deze wereld te verkennen, boeken die als gidsen kunnen fungeren en licht werpen op de donkere hoekjes van deze ziekte. Deze boeken stellen ons in staat om beter te begrijpen wat dementie is en wat er omgaat in mensen die aan deze progressieve ziekte leiden. Ze helpen ons om te gaan met de uitdagingen die dementie met zich meebrengt. Van diepgaande verhalen tot praktische tips. 

Dementie, hoe ga je ermee om?
Dementie, hoe ga je ermee om?
€ 25,99 € 23,84
Tijd maken voor mensen met dementie
Tijd maken voor mensen met dementie
€ 21,99 € 20,17
Wat je echt moet weten over dementie
Wat je echt moet weten over dementie
€ 21,99 € 20,17
De Heldere Eenvoud van Dementie
De Heldere Eenvoud van Dementie
€ 20,99 € 19,26

Dementie, hoe ga je ermee om? - Ezra van Zadelhoff - Tosca Janssens - Annemarie Schouten

"Dementie, hoe ga je ermee om?" is een essentiële gids voor iedereen die te maken heeft met de uitdagende wereld van dementiezorg. Dit boek, beschikbaar op SpelPlus, biedt praktische adviezen en inzichten voor zowel professionele zorgverleners als mantelzorgers. Het richt zich op het begrijpen van dementie en de complexe behoeften van mensen die met deze aandoening leven.

Door de pagina's heen worden lezers voorzien van waardevolle tips over hoe om te gaan met de veranderende gedragingen en emoties van dierbaren met dementie, met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het boek benadrukt het belang van empathie, geduld en het creëren van een ondersteunende omgeving die aansluit bij de belevingswereld van de persoon met dementie.

Of u nu nieuw bent in de zorg voor iemand met dementie of al ervaren bent, "Dementie, hoe ga je ermee om?" is een waardevolle bron van kennis en steun, ontworpen om u door de complexiteiten van dementiezorg te leiden.

Wat je echt moet weten over dementie - Wendy Mitchell

"Wat je echt moet weten over dementie" van Wendy Mitchell, een ervaringsdeskundige die zelf met deze aandoening leeft, biedt een uniek en diepgaand perspectief op het leven met dementie. In dit baanbrekende boek, dat te vinden is op SpelPlus, deelt Wendy haar persoonlijke ervaringen en inzichten om licht te werpen op de dagelijkse realiteit van leven met dementie.

Wendy Mitchell, die op 58-jarige leeftijd gediagnosticeerd werd met jongdementie, neemt de lezer mee op haar reis door de uitdagingen en verrassingen die de aandoening met zich meebrengt. Ze biedt niet alleen praktische tips voor anderen die in dezelfde situatie verkeren, maar ook waardevolle inzichten voor zorgprofessionals, mantelzorgers en iedereen die meer wil begrijpen over dementie.

Het boek benadrukt het belang van een positieve instelling, aanpassingsvermogen en de kracht van steun uit de gemeenschap. Wendy's verhaal is een inspirerende herinnering dat, ondanks de diagnose, mensen met dementie nog steeds een vol en rijk leven kunnen leiden. "Wat je echt moet weten over dementie" is een essentiële gids vol hoop, moed en praktische adviezen voor het navigeren door de complexiteit van dementie.

52 manieren om te blijven communiceren - Kasper Bormans

M"52 manieren om te blijven communiceren" van Kasper Bormans is een innovatief en praktisch boek dat licht werpt op het belang van communicatie met mensen met dementie. Te vinden op SpelPlus, biedt dit boek familieleden, zorgprofessionals en vrienden van mensen met dementie een schat aan creatieve strategieën en technieken om effectief te blijven communiceren, zelfs als traditionele verbale communicatie uitdagend wordt.

Kasper Bormans, een expert op het gebied van communicatie en dementie, heeft met zijn boek een essentiële bron gecreëerd die lezers helpt om de wereld door de ogen van iemand met dementie te zien. Elke methode is ontworpen om de verbinding te behouden en te versterken, en om positieve interacties te bevorderen. Van het gebruik van verbeeldingskracht tot het inzetten van technologie, Bormans biedt toegankelijke en effectieve manieren om betekenisvolle gesprekken te voeren en de kwaliteit van leven voor mensen met dementie te verbeteren.

Dit boek is niet alleen een handleiding voor het verbeteren van communicatie, maar ook een bron van hoop en inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met dementie. "52 manieren om te blijven communiceren" belooft de lezer te voorzien van de gereedschappen om elke communicatiebarrière te overbruggen en een diepere band te creëren met hun dierbaren.

De Heldere Eenvoud van Dementie - Huub Buijssen

Leven met iemand met dementie is meestal niet gemakkelijk. Het gedrag dat hij of zij vertoont, is voor de omgeving vaak raadselachtig. Hij stelt voortdurend dezelfde vragen, maar weet wel goed de weg in het verre verleden. Hij wil naar huis terwijl hij thuis is; vergeet alles maar klaagt zelden over vergeetachtigheid, enzovoort. Wat de naaste omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist. Toch zit achter het vreemde gedrag een zekere logica. Twee eenvoudige dementiewetten volstaan om het dementeringsproces te begrijpen: de gestoorde inprenting en het oprollend geheugen.

Huub Buijssen, autoriteit op het gebied van dementie, beschrijft in de geactualiseerde editie van dit boek dementie vanuit de beleving van de getroffene. Aan de hand van vele voorbeelden schetst hij de wereld van de dierbare met dementie en hij reikt de familie tips en praktische handvatten aan om met diens moeilijke gedrag om te gaan.

Teun Toebes - Een Wereld te winnen
Teun Toebes - Een Wereld te winnen
€ 22,50 € 20,64
Teun Toebes - VerpleegThuis
Teun Toebes - VerpleegThuis
€ 21,99 € 20,17

De dag door met dementie - dr Anneke van der Plaats en Dick Kits

"De Dag Door met Dementie" is een waardevol boek geschreven door Dr. Anneke van der Plaats en Dick Kits, gericht op mensen die zorgen voor dierbaren met dementie. Het boek biedt inzicht in het dagelijks leven van mensen met dementie en geeft praktische adviezen voor het omgaan met de uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt. Het helpt lezers begrijpen hoe dementie het gedrag en de emoties van hun geliefden beïnvloedt en biedt concrete tips om communicatie te verbeteren en een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Dit boek dient als een gids vol mededogen en begrip, waardoor verzorgers beter kunnen omgaan met de dagelijkse ups en downs van het leven met dementie. Het biedt waardevolle hulpmiddelen om de kwaliteit van leven voor zowel de persoon met dementie als de verzorger te verbeteren.

"De Dag Door met Dementie" maakt helder wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Onder andere dat denken, kiezen en zelfstandig handelen niet meer gaan. Vervolgens volgt uitleg hoe je hiermee om kunt gaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben.

Een wereld te winnen - Teun Toebes en Jonathan de Jong

Nadat hij zijn ervaringen over het samenwonen met mensen met dementie optekende in het boek Verpleegthuis en ontdekte wat voor een wereld er nog te winnen was op het gebied van zorg met mensen met dementie, trok Teun Toebes er samen met filmmaker Jonathan de Jong op uit om te zien hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken.

Het daaruitvolgende boek en documentaire (Human Forever) zijn een pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving en een open-deuren-beleid in verpleeghuizen, want mensen blijven ook met dementie tot het einde toe mens. En ze verdienen het om zo benaderd te blijven worden.

“Na meer dan drie jaar over de wereld te hebben gereisd ben ik hoopvoller dan ooit dat wij de toekomst voor mensen met dementie hoopvoller kunnen inrichten. Human Forever, a story about love for humanity is een indringende en ontwapenende film die aan de hand van persoonlijke verhalen van de mensen laat zien waarom wij moeten veranderen. En dit vormt samen met beroemde wetenschappers en visionairs uit de praktijk het bewijs dat wij hier morgen mee kunnen beginnen. Ik ben ervan overtuigt dat documentaire je kijk op de mens voorgoed verandert”, aldus Teun.

Verpleegthuis: wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie - Teun Toebes

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.
VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

Toebes pleit voor meer menselijkheid in de zorg, benadrukkend dat zorgen draait om het hart, niet alleen om medische training. Hij moedigt aan tot betrokkenheid van bewoners in dagelijkse activiteiten, en benadrukt het belang van het blijven zien van de mens in de zorg.

Het demente brein - Anneke van der Plaats en Gerke de Boer

Waarom herkennen mensen met dementie hun eigen foto niet meer en hoe komt het dat ze voortdurend op zoek gaan naar hun moeder? Wat is de reden toch van dat soms vreselijke gillen en die enorme loopdrang bij mensen met dementie, met alle valgevaren van dien?

Wat gebeurt er in hun hersenen en hoe reageert het beschadigde brein op stilte, onverwachte prikkels en gehaaste verzorgenden? Waar moeten we rekening mee houden bij de bejegening, de bouw en de inrichting van het huidige en toekomstige verpleeghuis (al dan niet kleinschalig)?

In dit praktische boek boek wordt bovenstaande problematiek op nuchtere wijze beschreven. “Het demente brein” bevat de nodige praktijkvoorbeelden, casuïstiek en humor. Langzaam maar zeker wordt toegewerkt naar een simpel uitgangspunt: zonder aandacht voor de fysieke omgeving kan men bejegenen tot men een ons weegt en wordt een goed leven voor menig bewoner van het verpleeghuis een utopie. Verplichte kost voor verzorgenden, artsen, facilitair medewerkers en behandelaars. Ook verhelderend voor mensen die een naaste met dementie begeleiden. Het boek bevat veel foto's en illustraties.

 

Voorkant van het boek Een wereld te winnen over de internationale zoektocht van Teun Touber om oplossingen te vinden voor onze omgang met dementie. Voorkant van het boek 'Het demente brein: omgaan met probleemgedrag' van  Anneke van der Plaats en Gerke de Boer 

Om meer te begrijpen hoe u uw naaste met dementie het beste bekijk ook de pagina met spellen en methodes voor een beter begrip en communicatie, met onder meer het Dementie Stellingen Spel, de kaartenset Dementie Goed Uitgelegd, de handige Dag Klok en meer!


Het Spel van de Verbeelding
Het Spel van de Verbeelding
€ 27,95 € 23,10
Angèle heeft U nodig!
Angèle heeft U nodig!
€ 74,95 € 61,94
Het Dementie Stellingen Spel
Het Dementie Stellingen Spel
€ 24,50 € 20,25
Dementie Goed Uitgelegd
Dementie Goed Uitgelegd
€ 24,50 € 20,25