illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Blog met nieuws over de spellen voor ouderen en educatieve hulpmiddelen van SpelPlus

Voorkant van het boek van Kasper Bormans

Meer boeken en informatieve spellen

Nu de zorg voor ouderen met dementie zowel door professionals als door familie en vrienden steeds belangrijker wordt, groeit de vraag naar betrouwbare en praktische informatie over dementie. Dit omvat kennis over de aard van dementie, effectievere communicatiemethoden met mensen die dementie hebben, en advies voor het optimaliseren van zorg en leefomgeving.

Deel van de cover van De heldere eenvoud van dementie van Huub Buijssen Goed nieuws daarom voor iedereen die zorgt voor ouderen en dierbaren met dementie en op zoek is naar meer informatie voor een beter begrip en een groter arsenaal aan praktische tips! SpelPlus breidt haar assortiment uit met meer informatieve boeken en interactieve spellen. Deze boeken en spellen helpen de zorg voor dierbaren met dementie te ondersteunen en te verrijken. Onze nieuwste collectie omvat zowel praktische gidsen van vooraanstaande experts in dementiezorg als inspirerende verhalen die inzicht geven in de belevingswereld van iemand met dementie. Deze boeken zijn een geweldige bron van kennis en steun voor zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden.

Enkele nieuwe boeken en spellen in het assortiment:

Teun Toebes' boek een wereld te winnen

Het nieuwe boek van Teun Toebes is uit!

In "Een wereld te winnen" neemt Teun Toebes ons mee op een hartverwarmende en tegelijkertijd uitdagende reis door de wereld van de dementiezorg.

Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Sam-kaartenset voor activiteiten voor jongeren met beperking of EMB

Als kind ontdek je spelenderwijs de wereld om je heen. Samen met je vriendjes bouw je de mooiste hutten, speel je voetbal, maak je de lekkerste baksels of spring je op de trampoline. Voor een kind met een handicap of beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij willen ook de wereld om hen heen ontdekken en plezier maken. Andrea Meijer werkt als (activiteiten)begeleider in de gehandicaptenzorg en wilde haar vele ideeën voor activiteiten graag delen om mensen te kunnen inspireren en blij te maken. Zo zijn Sam-activiteitenkaarten ontstaan. De activiteiten zijn gericht op de zeven zintuigen en geschikt voor mensen en jongeren met een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden. Zij functioneren voornamelijk in de sensatiefase waarbij alles draait om zintuigelijke sensaties.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicapMet de Sam-kaartenset heeft Andrea een activiteiten toegankelijk gemaakt voor kinderen met een handicap of beperking. De Sam kaartenset bevat 31 prikkelende, actieve, duurzame, natuurlijke en creatieve activiteiten gericht op zeven zintuigelijke sensaties voor thuis. Daarnaast bevat de set negen blanco kaarten om je eigen bedachte activiteiten op te schrijven. Iedere kaart is voorzien van een handgemaakte illustratie.

 

Hoe de Inmu Relax ouderen helpt met ontspannen en angsten te verminderen

“Ruim een half jaar geleden was ik erg uit mijn doen, ik had zoveel verdriet, was onrustig, had wisselende emoties. Mijn zoon is overleden aan een nare ziekte en er kwam veel naar boven. Ik heb nog een zoon die invalide is geworden in korte tijd. Door de combinatie van alle emoties met de ziekte van Parkinson kon ik niet meer functioneren, ik kon nauwelijks staan of lopen, ben een aantal keer ook gevallen, had overal een zuster bij nodig, kreeg regelmatig oxazepam, kon niet ontspannen en was continue aan het huilen. Ik bleef op mijn kamer want wilde in deze toestand niet tussen de medebewoners in de huiskamer zitten”.

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap Mevrouw V. heeft haar eigen kamer op de somatische afdeling van het streekverpleeghuis fijn ingericht met persoonlijke spulletjes. Ze was in 2022 op de somatische afdeling terechtgekomen nadat ze te vaak was gevallen. De overgang naar het verpleeghuis ging erg snel en het verlies van zelfstandigheid had een grote impact. Door alle gebeurtenissen en het verdriet kwam ze in een moeilijke periode. “Op 1 van die avonden had ik een gesprek met de zuster. Zij vertelde mij over de inmu, een kussentje waar rustgevende muziek uitkomt en vibraties die je kunnen helpen met ontspannen. Of ik het uit wilde proberen? En dat wilde ik graag! Ik was verbaasd dat zoiets bestond!"

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap“De zuster kwam de inmu brengen op mijn kamer, ze liet me zien en voelen. Het voelt zo fijn, zacht en is niet zwaar. Ik hoor de klanken van de muziek, ruis van water...de zee..het komt en gaat. En voel de muziek tegen mijn buik en vaak leg ik mijn hoofd ertegen. Al na een paar dagen kon ik goed merken wat de muziek met me deed. Het was zo fijn dat ik mezelf weer kon voelen. Ik kon mijn emoties laten gaan met de fijne muziek en de trillingen van de inmu, zonder er tegen de hoeven vechten, sinds lange tijd heb ik echt kunnen huilen. Omdat ik mezelf nu kon ontspannen werd ik zelf ook weer rustiger.”

“Als ik me onrustig, verdrietig, gespannen voel dan zet ik mijn radio/tv uit en pak ik de inmu. Ik ga zitten in mijn stoel met de inmu op schoot of leg mijn hoofd er tegen.
Zeker wel elke dag. Heel gek maar ik voel het dan gelijk zakken... Het zou heel fijn zijn als de inmu kan blijven. Dan kan ik hem pakken wanneer ik hem nodig heb. Want hij helpt me zo goed als ik die onrust voel om te ontspannen en mezelf te vinden! Rust!”

Sam kaartenset voor activiteiten
Sam kaartenset voor activiteiten
€ 45,00 € 37,19
InmuRELAX katoen fleece
InmuRELAX katoen fleece
€ 883,30 € 730,00

Ieder jaar weer is het moeilijk om een leuk verjaardagcadeau voor je opa te verzinnen. Sokken, cadeaubonnen en tuinspullen zijn leuk, maar om daar nu iedere keer mee aan te komen… Het is tijd voor iets origineels! SpelPlus helpt je met de keuze voor een leuk cadeau voor zijn verjaardag, bekijk onze tips hieronder maar eens.  

Bij SpelPlus hebben we vele spellen, puzzels en andere artikelen waar je je opa blij mee kunt maken op zijn verjaardag. Leuke activiteiten om samen te doen, maar ook artikelen waar je opa zich alleen mee kan vermaken.

Bouwpakket van Vario

Met dit bouwpakket kan opa mooie huisjes bouwen van beukenhout. De balkjes vallen aan de uiteindes in een holte en hoeven dus niet gelijmd te worden. De deur en de kozijnen zijn al wel met lijm gemonteerd. Alle Vario-bouwsets kunnen met elkaar gecombineerd worden om zo een groot bouwwerk te maken. Als dit cadeau in de smaak valt, dan weet je in ieder geval ook wat je volgend jaar voor opa kunt kopen!

https://www.spelplus.nl/bouwpakket-vario-standaard/

Puzzel van grootvaders werkplaats

Deze puzzel van 500 stukken laat een tafereel zien van opa en kleindochter die in zijn werkplaats bezig zijn. De stukken van deze puzzel zijn extra groot, zodat ook mensen met verminderde motoriek en zicht de puzzel gemakkelijk kunnen maken.

Sphaera-Labyrint

Het doel van dit prachtige Sphaera-Labyrint spel is om drie balletjes te verplaatsen door vijf ringen naar het centrum van het labyrint. Het ideale verjaardagcadeau voor opa’s met een vaste hand dus! Niet alleen is het een leuk spel om vaker te spelen, het is ook nog eens zeer mooi vormgegeven.

https://www.spelplus.nl/spaera-labyrint/

Domino XL

Het alom bekende spel Domino in een XL-uitvoering, waardoor de stenen gemakkelijk vast te pakken zijn en prettig in de hand liggen. De stenen zijn gemaakt van robuust plastic en zijn verpakt in een mooie houten doos. Vooral ook leuk om samen met opa te spelen!

https://www.spelplus.nl/gezelschaps-en-bordspellen/domino-xl/

Windmolen bouwpakket

Een leuk knutselproject voor opa, deze windmolen van houten delen. De onderdelen zijn in elkaar te zetten zonder gereedschap, je hebt alleen een tube lijm nodig. En als de molen af is, is het ook een mooie decoratie voor in huis.

https://www.spelplus.nl/windmolen-bouwpakket/

Puzzel - Een vroege dienst 500

Veel opa's hebben treinen als hobby. Voor hen is er deze puzzel, van een wisselbediende in de vroege ochtend. In plaats van een puzzel met 1000 stukjes, heeft deze puzzel slechts 500 stukjes. Hierdoor wordt het puzzelen voor vele opa's een stuk overzichtelijker.

https://www.spelplus.nl/puzzel-een-vroege-dienst/

Het stimuleren van de motoriek en de hersenen is belangrijk bij ouderen met dementie. Tevens kunnen mensen herinneringen ophalen tijdens het knutselen. Het kan ze ook herinneren aan hun kindertijd of aan de tijd dat hun kinderen klein waren. Overigens kan de ziekte Alzheimer ook ineens een creatieve kant van mensen naar boven brengen die ze voorheen niet hadden.  

Dementerende ouderen hebben vaak te maken met chaos in hun hoofd en veel emoties. Door te knutselen zijn ze afgeleid en kunnen ze zich richten op het uiten van hun creativiteit. Of dat nou door middel van schilderen, kleuren, kleien of het bouwen van iets is. SpelPlus heeft diverse leuke knutselartikelen, speciaal voor ouderen met dementie. Hieronder een greep uit ons assortiment, voor alle producten kun je kijken op:

https://www.spelplus.nl/knutselactiviteiten/

Schilderen met Water met boerderij herinneringen

Een uniek, herbruikbaar schilderproduct dat speciaal gemaakt is voor mensen met dementie. Er is geen verf voor nodig, door met een kwast met water over de afbeeldingen te gaan komen de kleuren vanzelf tevoorschijn. Deze set bevat mooie plaatjes van boerderijtaferelen, onder meer zonnebloemen, kippen en een tractor. Als het water opdroogt zijn de kleuren weer weg en kan het paneel opnieuw gebruikt worden.

https://www.spelplus.nl/spel-en-dementie/schilderen-met-water-boerderij-herinneringen/

Creatieve puzzel over het bakken in de keuken

Door het gebruik van magnetische puzzelstukken kunnen mensen met dementie hun eigen wereld creëren. Gewone puzzelstukjes zijn vaak moeilijk en kunnen frustratie veroorzaken. Dat is niet aan de orde bij deze creatieve puzzel. Ieder stukje kan waar dan ook geplaatst worden om een eigen, creatieve keuken in te richten. Een ideale manier om te knutselen met ouderen met dementie. 

https://www.spelplus.nl/creatieve-puzzel-heerlijk-bakken/

Kleur- en vertelboek met jaren ’60 en ’70 afbeeldingen

Zestien mooie zwart-wit illustraties rondom thema’s uit de jaren ’60 en ’70 om in te kleuren. Door de eenvoud, duidelijke contouren en herkenbaarheid zijn deze kleurplaten zeer geschikt voor ouderen met dementie. Niet alleen stimuleert dit boek de creativiteit, door de afbeeldingen kunnen er ook herinneringen naar boven komen en wordt het vertellen van verhalen gestimuleerd.

https://www.spelplus.nl/kleur-en-vertelboek-jaren-60-en-70/

Wil je dus op een leuke manier het geheugen stimuleren en de motoriek op peil houden bij dementerende ouderen? Denk dan eens aan een leuke knutselactiviteit.