geheugentraining bij dementie

Beeld

Dementie heeft een aanzienlijke impact op het geheugen van individuen. Het is een aandoening die het vermogen van de hersenen om informatie vast te houden, op te halen en te verwerken aantast. Personen met dementie ervaren vaak moeilijkheden bij het onthouden van recente gebeurtenissen, het oproepen van namen of het herinneren van dagelijkse taken. Geleidelijk aan kunnen ook langdurige herinneringen vervagen. Geheugentraining is van vitaal belang omdat het de mogelijkheid biedt om de cognitieve functies te stimuleren en te behouden. Door regelmatige geheugenoefeningen kunnen mensen met dementie hun geest actief houden, de hersenfunctie ondersteunen en mogelijk de achteruitgang van het geheugen vertragen.

Waarom zijn geheugenspelletjes niet alleen nuttig maar ook leuk voor ouderen met dementie?

Geheugenspelletjes en geheugentraining spelen een essentiële rol in het bevorderen van de cognitieve gezondheid van ouderen met dementie. Deze spelletjes zijn ontworpen om specifieke geheugenfuncties te stimuleren en te verbeteren, waardoor mensen met dementie actief kunnen blijven. Door middel van herhaling, visuele cues en eenvoudige spelregels helpen deze spelletjes bij het oproepen van herinneringen en het versterken van het geheugen. Belangrijker nog is dat deze activiteiten een bron van plezier en voldoening zijn voor ouderen met dementie. Het plezier zit hem niet alleen in het trainen van het geheugen, maar ook in het ervaren van succes en het delen van momenten met anderen en het plezier in de activiteit zelf.

Voorbeelden van leuke en stimulerende spelletjes

 • Memory en memospellen: Memory en memospellen zijn fantastische keuzes voor ouderen met dementie. Deze spellen zijn ontworpen om het geheugen en de concentratie te stimuleren door het matchen van afbeeldingen. Ze zijn visueel aantrekkelijk en bieden een leuke uitdaging voor het verbeteren van het kortetermijngeheugen. Er zijn speciale memospellen voor ouderen met toepasselijke afbeeldingen.
 • Sudoku: Sudoku is een geweldig puzzelspel voor ouderen met dementie. Het biedt een mentale uitdaging zonder tijdsdruk. Met verschillende niveaus van moeilijkheid kan sudoku helpen bij het trainen van logisch denken, concentratie en patroonherkenning.
 • Woordzoekers: Woordzoekers zijn plezierige en stimulerende spelletjes voor ouderen met dementie. Ze zijn gericht op het vinden van verborgen woorden in een raster vol letters. Dit spel kan het verbale vermogen, concentratie en visuele herkenning bevorderen, terwijl het tegelijkertijd ontspannend is.
 • Puzzelboekjes: Puzzelboekjes bieden verschillende uitdagingen, van kruiswoordraadsels tot logische puzzels. Deze boekjes zijn ideaal voor ouderen met dementie, omdat ze de hersenen actief houden, concentratie bevorderen en tegelijkertijd een gevoel van voldoening geven bij het oplossen van de puzzels.

Bij SpelPlus bieden we een gevarieerd assortiment aan geheugenspelletjes, zoals memoryspellen, sudoku, solitaire, kruiswoordpuzzels met grote letters, woordzoekers met grote letters, klessebasjes puzzelboekjes en legpuzzels speciaal ontworpen voor demente ouderen.

Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 37

per pagina
Pagina
 1. Op verlanglijst
  Klassieke Memory®
  Klassieke Memory®
  € 15,95 € 13,18
 2. Op verlanglijst
  Memory® Natuur
  Memory® Natuur
  € 13,95 € 11,53
 3. Op verlanglijst
  Nieuw
  Memo Vogels
  Memo Vogels
  € 26,95 € 22,27
 4. Op verlanglijst
  Prentenboek - SpelPlus
  Het Grote Prentenboek
  € 19,95 € 16,49
 5. Op verlanglijst
  Memo Voertuigen
  Memo Voertuigen
  € 14,95 € 12,36
 6. Op verlanglijst
  Het Dementie Stellingen Spel
  Het Dementie Stellingen Spel
  € 24,50 € 20,25
 7. Op verlanglijst
  Memo Textuur - Natuur
  Memo Textuur - Natuur
  € 26,50 € 21,90
 8. Op verlanglijst
  Maxi-Memo Vroeger en Nu
  Maxi-Memo Vroeger en Nu
  € 24,50 € 20,25
 9. Op verlanglijst
  Maxi-Memo Cultuur
  Maxi-Memo Cultuur
  € 24,50 € 20,25
 10. Op verlanglijst
  Maxi-Memo Beroemde Plekken in de Wereld
  Maxi-Memo Beroemde Plekken in de Wereld
  € 24,50 € 20,25
 11. Op verlanglijst
  Toen & Nu Memo
  Toen & Nu Memo
  € 15,95 € 13,18

 12. Op verlanglijst
  Wablief?! - Vergeetwoorden
  Wablief?! - Vergeetwoorden
  € 14,95 € 12,36
Tonen als Foto-tabel Lijst
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 37

per pagina
Pagina
Hoofdgroep