illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

De 10 leukste denkspelletjes voor ouderen en mensen met dementie

Denkspelletjes voor Ouderen: spelend het brein stimuleren voor een betere cognitieve conditie

Denkspelletjes zijn een waardevolle vorm van vermaak en training voor ouderen, vooral voor diegenen die te maken hebben met beginnende dementie of Alzheimer. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat denkspelletjes zijn, waarom ze zo waardevol zijn voor ouderen, de voordelen van hersenoefeningen en hoe u de cognitie van uw bejaarde moeder kunt stimuleren. Daarnaast zullen we 10 producten bespreken die speciaal zijn ontworpen om de hersenen te oefenen en de cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Wat Zijn Denkspelletjes en Waarom Zijn Ze Zo Waardevol voor Ouderen?

Denkspelletjes zijn activiteiten die specifiek zijn ontworpen om de cognitieve functies van de hersenen te stimuleren. Ze variëren van puzzels tot strategische bordspellen en hebben als gemeenschappelijk doel om de geest actief te houden. Voor ouderen zijn denkspelletjes van onschatbare waarde omdat ze helpen bij het behouden van mentale scherpte, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. Onderzoek heeft aangetoond dat geheugenspelletjes aanzienlijke voordelen bieden voor ouderen, zelfs bij beginnende dementie of Alzheimer. Een review van onderzoek, gepubliceerd in BMC Geriatrics toonde aan dat cognitieve oefeningen matig tot grote gunstige effecten kunnen hebben op geheugen-gerelateerde uitkomsten.

6 Voordelen van Hersenoefeningen

Hersenoefeningen, zoals denkspelletjes, bieden tal van voordelen voor ouderen:

 • Mentale stimulering: hersensoefeningen houden de geest actief en uitgedaagd, wat helpt bij het behouden van mentale scherpte en het behoudt van cognitieve vermogens.
 • Geheugenverbetering: Ze kunnen het geheugen versterken en helpen bij het oproepen van belangrijke informatie.
 • Stressvermindering: Het spelen van denkspelletjes kan ontspannend zijn en stress verminderen, wat op zijn beurt gunstig is voor cognitieve gezondheid.
 • Sociale interactie: Veel denkspelletjes kunnen in groepen worden gespeeld, waardoor ouderen de kans krijgen om sociaal actief te blijven.
 • Zelfvertrouwen: Succes in denkspelletjes kan het zelfvertrouwen vergroten, vooral bij ouderen die zich zorgen maken over hun geheugen.
 • Tijdsbesteding: Voor velen is er een zee van tijd elke dag. Puzzelen biedt een fijne manier om de dag door te brengen en verveling tegen te gaan.

Hoe Kan Ik de Cognitie van Mijn Bejaarde Moeder Stimuleren?

Om de cognitie van uw bejaarde moeder te stimuleren, kunt u denkspelletjes in haar dagelijkse routine opnemen. Daarnaast is het belangrijk om sociale interactie te bevorderen, gezonde voeding te ondersteunen en voldoende lichaamsbeweging te stimuleren.

10 Producten om de Hersenen te Oefenen en de Cognitie te Verbeteren?

 1. Memory Spel: Dit klassieke spel helpt bij het trainen van het kortetermijngeheugen en biedt een nostalgische ervaring.
 2. Sudoku: Sudoku verbetert het logisch denken en de concentratie en biedt eindeloos puzzelplezier.
 3. Solitaire (extra groot): Solitaire is een solo-kaartspel dat geduld en strategie vereist, wat het brein uitdaagt.
 4. Foto-Domino : Dit spel combineert herkenning van afbeeldingen met geheugen, wat het extra leuk maakt.
 5. Kruiswoordpuzzel (grootletter): Kruiswoordpuzzels testen de woordenschat en het geheugen, en met grote letters zijn ze gemakkelijk leesbaar.
 6. Woordzoeker (grote letters) : Woordzoekers zijn geweldig voor het verbeteren van het verbale geheugen.
 7. Klessebasjes Puzzelboekjes: Deze boekjes bevatten leuke en uitdagende puzzels om de geest bezig te houden.
 8. Puzzels voor Ouderen (Legpuzzels) : Legpuzzels bieden ontspanning en concentratie, en de afbeeldingen zijn speciaal geselecteerd voor ouderen.

En als bonus:

 • Rummikub® The Original XXL is een spel dat heel leuk is om samen te spelen en ook nog uitnodigt tot nadenken en oplossingen verzinnen!
 • Vragenderwijs Seizoenenspel: het zeer populaire activerings- en geheugenspel uit de Vragenderwijs-reeks. Het SeizoenenSpel gaat over typisch Hollandse onderwerpen met vragen over de Lente – Zomer – Herfst – Winter. Getest in het werkveld!
 • Max Geheugentrainer Boodschappenspel: dit populaire spel, bekend van TV, is een vlot kaartspel waarbij het geheugen van de spelers op de proef wordt gesteld