illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

De leukste houten actieve tafelspelen voor ouderen

Klassieke houten tafelspellen, zoals sjoelen, Japans biljart, tafelbowling, kegelen en tafelcurling, zijn een bijzondere categorie spellen die met name in verzorgingstehuizen en dagbestedingscentra voor ouderen populair zijn, maar ook heel leuk zijn om zelf aan te schaffen. Deze spellen zijn niet zomaar een vorm van vermaak maar bevorderen sociale interactie en beweging voor ouderen, vooral voor hen die te maken hebben met dementie of Alzheimer. Hieronder gaan we dieper in op wat deze actieve tafelspellen zijn en waarom ze zo geliefd zijn bij ouderen.

Wat zijn actieve tafelspellen:

Actieve tafelspellen zijn speciaal ontworpen spellen die op tafelbladen worden gespeeld. Ze omvatten een breed scala aan activiteiten die fysieke en mentale betrokkenheid vereisen. Deze spellen worden vaak gespeeld in groepen, waardoor ouderen de kans krijgen om samen te komen, te communiceren en plezier te hebben. Bekend zijn sjoelen en Japans biljart, maar er zijn ook tafelvarianten van bowlen, kegelen en nog meer bekende spellen.

Waarom zijn actieve tafelspellen zo leuk voor ouderen?

Geniet van de buitenlucht door samen te wandelen in een park, natuurgebied of botanische tuin. Het observeren van de natuur, het luisteren naar vogelgezang en het voelen van de frisse lucht kan rustgevend zijn en gespreksstof bieden.

Sociale Interactie:

Een van de belangrijkste redenen waarom actieve tafelspellen zo populair zijn, is de sociale interactie die ze bevorderen. Ouderen kunnen samen genieten van het spel, lachen, praten en nieuwe vriendschappen sluiten. Dit sociale aspect draagt bij aan hun emotioneel welzijn.

Beweging:

Actieve tafelspellen moedigen beweging aan, zelfs als het op een beperkte schaal is. Het schuiven van stenen bij sjoelen, het stoten van ballen bij Japans biljart of het gooien van een bal bij tafelcurling helpt bij het behouden van de motoriek en flexibiliteit. Uit veel onderzoek is gebleken hoe belangrijk meer bewegen is voor ouderen, zie ook onze pagina hierover: Het belang van bewegen bij het voorkomen en behandelen van dementie

Cognitieve Stimulatie:

Deze spellen vereisen strategisch denken, planning en concentratie. Ouderen worden gestimuleerd om na te denken over hun zetten, wat een positief effect heeft op hun cognitieve functies. Het helpt bij het behouden van mentale scherpte en geheugen.

Plezier en Ontspanning:

Belangrijker nog, actieve tafelspellen brengen simpelweg plezier en ontspanning in het leven van ouderen. Het gevoel van vreugde dat voortkomt uit het winnen van een spelletje of zelfs het simpelweg deelnemen aan een activiteit met anderen, is onschatbaar voor hun welzijn.

Waarom is het zo belangrijk om samen activiteiten te ondernemen?

Thuis of in verzorgingstehuizen en dagbestedingen bieden deze spellen veel plezier en een gevoel van gemeenschap en eigenwaarde. Ouderen kunnen deelnemen op basis van hun eigen vaardigheidsniveau, wat het gevoel van eigenwaarde versterkt en bijdraagt aan hun emotionele welzijn.

Bij Spelplus begrijpen we de waarde van actieve tafelspellen voor ouderen. Onze spellen, zoals sjoelen, Japans biljart, tafelbowling, kegelen/bowlen en tafelcurling, zijn zorgvuldig ontworpen om plezier, sociale interactie en cognitieve stimulatie te bevorderen. Ontdek onze selectie en geef ouderen de vreugde van actief spel en gemeenschap. Want in het hart van deze spellen ligt meer dan alleen hout en stenen - het ligt de glimlach van elke speler, het geluid van vallende stenen en het gevoel van verbondenheid.

Het delen van deze activiteiten versterkt niet alleen de emotionele band tussen jou en je geliefde oudere, maar creëert ook een sfeer van warmte en begrip. Samen lachen, herinneringen ophalen en nieuwe ervaringen delen versterkt niet alleen de band, maar zorgt ook voor waardevolle momenten van geluk. Neem de tijd om te genieten van deze activiteiten en ontdek hoe ze niet alleen de ouderen, maar ook jouw zorgreis verrijken.

1. Sjoelen:

Sjoelen is een geliefd Nederlands tafelspel waarbij spelers houten schijven in vakjes aan het eind van een houten tafel moeten schuiven. Het doel is om zoveel mogelijk schijven in de juiste vakken te krijgen voor punten. Het spel vereist nauwkeurigheid en finesse, wat het zowel uitdagend als plezierig maakt

2. Japans Biljart:

Japans biljart is meer dan alleen een spel; het brengt mensen samen voor gezellige speelmomenten en versterkt sociale interacties. Probeer de ballen in de gaten met de hoogste punten te rollen en verzamel de hoogste score om het spel te winnen.

3. Tafelbowling:

Tafelbowling brengt de opwinding van bowlen naar tafelniveau. Spelers gebruiken een keu om een bal te rollen en proberen kegels omver te werpen. Dit spel bevordert hand-oogcoördinatie en biedt een leuk en interactief bowlingavontuur zonder de zware bowlingballen.

4. Tafelcurling:

Tafelcurling is een boeiend spel waarbij spelers stenen schuiven om ze in een doelgebied te laten stoppen. Dit spel vereist precisie, timing en teamwork, waardoor het perfect is voor sociale interactie. Het is een geweldige manier voor ouderen om plezier te hebben en hun strategische vaardigheden te verbeteren.

5. Trekbiljart:

Trekbiljart wordt ook wel stokkenwijkspel genoemd. Laat met behulp van de twee stangen de daarop liggende kogel zover mogelijk doorrollen. Hoe verder de kogel komt, des te meer punten iemand verdient.

6. Rekker Trekker:

Met behulp van een elastiek probeert een speler zijn stenen door het doel naar het tegenoverliggende veld te schieten, vandaar de naam Rekker Trekker. Degene die als eerste de stenen van zijn kleur op het veld van de tegenstander weet te krijgen, wint het spel.