Geheugenspelletjes voor Ouderen: spelletjes voor een goed geheugen
Geheugenspelletjes zijn een waardevol hulpmiddel voor ouderen, vooral voor diegenen die te maken hebben met beginnende dementie of Alzheimer. Laten we eens dieper ingaan op waarom deze spelletjes zo goed zijn voor ouderen, waarom ze genieten van deze activiteiten, en we zullen ook de top 10 geheugenspelletjes bespreken.
Waarom zijn geheugenspelletjes voor ouderen zo goed om te doen?
Onderzoek heeft aangetoond dat geheugenspelletjes aanzienlijke voordelen bieden voor ouderen, zelfs bij beginnende dementie of Alzheimer. Een review van onderzoek, gepubliceerd in BMC Geriatrics toonde aan dat cognitieve oefeningen matig tot grote gunstige effecten kunnen hebben op geheugen-gerelateerde uitkomsten. De voordelen zijn onder meer:
- Mentale stimulering: Geheugenspelletjes houden de geest actief en uitgedaagd, wat helpt bij het behouden van mentale scherpte en het behoudt van cognitieve vermogens.
- Ontspanning en stressvermindering: Geheugenspelletjes hebben een kalmerend effect, als een soort meditatie wordt geconcentreerd op het spelletje. Dat helpt stress te verminderen en mogelijke angst of onzekerheden te verlichten.
- Zelfvertrouwen: Het voltooien van een geheugenspelltje geeft een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen. Voor ouderen kan dit bijdragen aan een positief zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde.
- Sociale interactie: Veel geheugenspelletjes kunnen in groepen worden gespeeld, waardoor ouderen de kans krijgen om sociaal actief te blijven.
- Creativiteit: Puzzelen stimuleert de linker en rechter helft van de hersenen. Niet alleen moeten logisch worden nagedacht, vaak moeten ook creatieve oplossingen worden gezocht.
- Tijdsbesteding: Voor velen is er een zee van tijd elke dag. Puzzelen biedt een fijne manier om de dag door te brengen en verveling tegen te gaan.
Waarom vinden ouderen geheugenspelletjes zo leuk om te doen
Ouderen genieten van puzzelen en andere geheugenspelletjes om meerdere redenen. Allereerst biedt het een gevoel van voldoening wanneer ze een uitdagende puzzel voltooien en is het een leuke uitdaging om een kruiswoordpuzzel, denkspelletje of sudoku op te lossen. Zulke uitdagingen houden de geest scherp en attent, waardoor ook het gevoelsleven positiever blijft. Legpuzzels is ook een uitstekende manier om herinneringen op te halen, vooral voor mensen met dementie, omdat ze vaak nostalgische afbeeldingen bevatten. Maar vooral is het spelen van (denk)spellen leuk en plezierig en een heerlijk tijdsverdrijf. Het gamen van een vorige generatie.
De 8 leukste geheugenspelletjes voor ouderen?
- Memory en andere memo spelletje: Memory is een klassiek spel dat helpt bij het trainen van het kortetermijngeheugen en biedt een nostalgische ervaring. Spelplus heeft niet alleen de originele Memory, maar meerdere variaties met eigen thema's, speciaal voor ouderen.
- Vragenderwijs: zeer populaire spellenreeks om het geheugen te oefenen en gesprekken op gang te brengen.
- Tijd voor een leuke Babbel met Oma: Zoals de titel zegt, een spel gericht op communicatie en herinneringen dat helpt de jeugd van oma of moeder te leren kennen en begrijpen.
- Foto-Domino : Dit spel combineert herkenning van afbeeldingen met geheugen, wat het extra leuk maakt.
- Doosje vol herinneringen (meer versies): Het leukste cadeau om samen op reis te gaan door herinneringen.
- Woordzoeker (grote letters) : Woordzoekers zijn geweldig voor het verbeteren van het verbale geheugen.
- Klessebasjes Praatplaten: Praatplaten die uitnodigen tot een gesprek of spelletje met mensen met dementie. In een groep of met z'n tweeën.
- Blik op vroeger: Met dit spel worden door middel van vragen bijzondere herinneringen opgehaald, want ieder mens heeft tenslotte zijn/haar unieke levensverhaal. Blik op Vroeger is uitermate geschikt als reminiscentiespel en kan zowel thuis als in een verzorgingstehuis of dagbesteding gebruikt worden. Het stimuleert het geheugen van ouderen en mensen met dementie..
- En als bonus:
- Vragenderwijs Seizoenenspel: Het SeizoenenSpel gaat over typisch Hollandse onderwerpen met vragen over de Lente – Zomer – Herfst – Winter. Getest in het werkveld!
- Max Geheugentrainer Boodschappenspel: dit populaire spel, bekend van TV, is een vlot kaartspel waarbij het geheugen van de spelers op de proef wordt gesteld.
- Hartenvragen Opa: In wat voor gezin groeide je opa op? Wat voor kind was hij? Waar droomde hij van in zijn tienerjaren en waarvan droomt hij nu? De vragen zorgen op een luchtige manier voor een bijzonder en persoonlijk gesprek.