illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

de 9 leukste gezelschapsspelletjes voor ouderen

Spelletjes: een universele taal van gezelligheid en geborgenheid?

Gezelschapsspellen zijn meer dan enkel vermaak; ze dienen als een universele taal die generaties verbindt. Voor ouderen bieden deze spellen een uitlaatklep voor creativiteit, sociale interactie en mentale stimulatie. Ze bevorderen niet alleen cognitieve vaardigheden maar zorgen ook voor een gevoel van verbondenheid in een wereld die soms overweldigend kan zijn. Onderzoek geeft veel voordelen van spelen en spelletjes voor ouderen, zie ons eerdere artikel: Samen spelen: leuk en gezond.

9 leuke spelletjes om samen met ouderen te doen

  1. Wie ergert zich?: de tijdloze klassieker vergelijkbaar met Mens erger je niet nu in meerdere variaties speciaal voor ouderen. Onze alltime beststeller!
  2. Vier wint (ook wel 'Vier op een rij'): het klassieke spel waarbij vier schijfjes op een rij dienen te worden geplaatst. Nu in een extra grote uitvoering of in een 3D versie speciaal voor ouderen. Door het grote formaat heeft dit spel een speciale aantrekkingskracht. Het geraamte is van hout gemaakt. De schijven hebben een doorsnede van 10 cm. Na het spelen kan er aan de onderkant een stok verwijderd worden, waardoor de schijven eenvoudig in de katoenen zak vallen.
  3. Rummikub: het strategische tegelspel dat zowel geluk als vaardigheid vereist. Spelers gebruiken cijfers en kleuren om runs en sets te maken, en degene die als eerste al zijn stenen kwijt is, wint. Rummikub XXL biedt een grootschalige ervaring van dit populaire spel, perfect voor gezellige avonden met vrienden en familie.
  4. Scrabble: dit woordspel houdt niet alleen de geest scherp, maar stimuleert ook de creativiteit. Spelers vormen woorden op het bord en scoren punten op basis van de complexiteit van hun vondsten. Scrabble is een uitstekende oefening voor de hersenen en een uitdagende manier om de woordenschat te vergroten. Bij deze versie is alles XL: het spelbord, de spelregels en de letterblokjes. Zo is het spel ook geschikt voor slechtzienden. Het spelbord is ook voorzien van een "tilelock" systeem, dat ervoor zorgt dat alle blokjes zeker op hun plek blijven tijdens het spel. Tenslotte kan het bord ook gemakkelijk gedraaid worden door een pin met bal op de onderkant, waardoor het steeds leesbaar is voor alle spelers.
  5. Memory: het bekendste geheugenspel dat niet alleen leuk is, maar ook helpt bij het trainen van het geheugen. Spelers moeten paren van kaarten onthouden en bij elkaar zoeken. Memory is een eenvoudig spel met een verrassende diepgang, ideaal om het geheugen op een speelse manier uit te dagen. Wij hebben niet alleen de klassieke Memory, maar ook veel varianten speciaal voor ouderen, zoals extra groot, voel,memo of met aansprekende thema's met nostalgische plaatjes.
  6. Sjoelen: een Nederlandse favoriet die altijd voor een glimlach zorgt. Behendigheid en precisie zijn van belang, maar plezier staat centraal. Spelers schuiven houten schijven over het bord, proberend om ze in de juiste vakken te laten belanden voor maximale punten. Sjoelen is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om de hand-oogcoördinatie te verbeteren.
  7. Japans biljart: uitdagend spel dat concentratie en planning vereist. Spelers gebruiken stokken om ballen in gaten te schieten, en de strategische positionering van de ballen bepaalt het succes. Japans Biljart is een fascinerend spel dat geduld en tactiek beloont
  8. Curling (voor binnen): spelers schuiven stenen en proberen om ze zo dicht mogelijk bij het doel te laten stoppen. Indoor Curling is een gezellig spel dat zowel balans als precisie vereist.
  9. Bowling: het spel is heel eenvoudig: laat een bal de bak inrollen en zorg dat er zoveel mogelijk kegels omvallen. Hoe meer er omvallen, des te meer punten er gescoord kunnen worden. De bak is zeer handzaam, past op elke tafel en is gemakkelijk op te bergen. Zeer geschikt voor mensen met weinig kracht in hun armen.