illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Reminiscentie brengt de leukste herinneringen terug voor een waardevolle inkijk in het leven

Waarom reminiscentie en vragenspellen zo'n bijzondere methode zijn om uw ouders beter te leren kennen

Vragenspellen (een vorm van reminiscentie) bieden een waardevolle inkijk in het leven, de ervaringen en emoties van een oudere persoon met dementie, zoals een vader, moeder of oma, en kunnen ons veel leren over wie zij zijn en waren. Het is een heel leuke manier om de tijd door te brengen en herinneringen naar boven te halen die de kans bieden om onze geliefde ouderen te leren kennen zoals ze waren in hun jongere jaren. Spellen zoals het Levensloopspel, Blik op Vroeger, Tijd voor een leuke babbel met Oma, Hartenvragen Oma, Veel te vertellen en Openhartig zijn meer dan slechts kaarten met vragen; ze dienen als magische sleutels tot verborgen schatten van verhalen en ervaringen en oude emoties. 

Deze vragenspellen zijn ontworpen om een diepgaand begrip te bieden van wie onze dierbaren werkelijk waren - hun avonturen, dromen, ontmoetingen, en belangrijke momenten die hun levenspad hebben gevormd. Ze nemen ons mee op een ontroerende reis, waarin we worden ondergedompeld in een wereld van kostbare herinneringen die anders misschien verborgen zouden blijven.

Met elk kaartje dat wordt omgedraaid, ontvouwen zich verhalen van een vervlogen tijdperk - van vrolijke jeugdherinneringen tot ontroerende liefdesverhalen, van spannende avonturen tot levenslessen die nog steeds resoneren. Deze spellen bieden een intieme glimp van het verleden, waardoor we een dieper begrip krijgen van wie onze ouders, grootouders of geliefden waren voor de uitdagingen van het heden. Vragenspellen bieden: 

  • Reflectie op persoonlijke ervaringen: Vragenspellen worden vaak ontworpen met vragen die gerelateerd zijn aan verschillende levensfasen, zoals jeugdherinneringen, familiegebeurtenissen, werkervaringen en hobby's. Door deze vragen te beantwoorden, kunnen ouderen met dementie hun persoonlijke ervaringen delen, waardoor anderen meer leren over hun verleden en hun leven.
  • Verbinding met emoties en gevoelens: Door vragen te beantwoorden die verbonden zijn met emotionele gebeurtenissen of herinneringen, kunnen vragenspellen ouderen helpen om hun gevoelens te uiten. Dit biedt een kans voor anderen, zoals familieleden, verzorgers, of zelfs zorgprofessionals, om een dieper begrip te krijgen van de emoties, dromen, en levenswaarden van de persoon met dementie.
  • Het onthullen van persoonlijke interesses en voorkeuren: Deze spellen kunnen ook inzicht verschaffen in de interesses en voorkeuren van de oudere persoon. Bijvoorbeeld, door vragen te beantwoorden over favoriete muziek, reisherinneringen, favoriete gerechten, of hobby's, kunnen anderen meer te weten komen over de persoonlijke smaken en passies van de oudere met dementie.
  • Het creëren van een verbondenheid: Vragenspellen bieden een kans om een diepere connectie te vormen tussen de oudere persoon en anderen, zelfs wanneer de communicatie door dementie bemoeilijkt wordt. Het delen van verhalen en herinneringen kan een gevoel van verbondenheid creëren en anderen helpen om zich te verplaatsen in de wereld van de persoon met dementie.

Al met al kunnen vragenspellen bij reminiscentie een waardevolle tool zijn om niet alleen herinneringen op te halen, maar ook om begrip en empathie te cultiveren voor de ervaringen, emoties, en persoonlijkheid van ouderen met dementie, waardoor ze zich gezien, gehoord en begrepen voelen.