illustratie van het spelplus logo met de bekende gele plusjes die het motto van spelplus verbeelden: spelplezier met speciale spellen voor senioren

Sam-kaartenset: leuke activiteiten voor jongeren met een beperking

Foto van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Ontwikkeling van kinderen met een beperking

Als kind ontdek je spelenderwijs de wereld om je heen. Samen met je vriendjes bouw je de mooiste hutten, speel je voetbal, maak je de lekkerste baksels of spring je op de trampoline. Voor een kind met een handicap of beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij willen ook de wereld om hen heen ontdekken en plezier maken. Andrea Meijer werkt als (activiteiten)begeleider in de gehandicaptenzorg en wilde haar vele ideeën voor activiteiten graag delen om mensen te kunnen inspireren en blij te maken. Zo is het idee voor de Sam-activiteitenkaarten ontstaan. De activiteiten zijn gericht op de zeven zintuigen. Mensen met een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden functioneren voornamelijk in de sensatiefase waarbij alles draait om zintuigelijke sensaties.

Met de Sam-kaartenset heeft Ambachtelijk Beeldmerk een activiteitenkaartenset ontwikkeld en ontworpen voor kinderen met een handicap of beperking. De Sam kaartenset bevat 31 prikkelende, actieve, duurzame, natuurlijke en creatieve activiteiten gericht op zeven zintuigelijke sensaties voor thuis. Daarnaast bevat de set negen blanco kaarten om je eigen bedachte activiteiten op te schrijven. 

Foto van het logo van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Over de Sam-kaartenset en ontwerper Ambachtelijk Beeldmerk

Met de SAM-kaartenset heeft Andrea Meijer van ontwerpbureau Ambachtelijk Beeldmerk een activiteitenkaartenset ontwikkeld en ontworpen voor kinderen met een handicap of beperking. De Sam© kaartenset bevat 31 prikkelende, actieve, duurzame, natuurlijke en creatieve activiteiten gericht op zeven zintuigelijke sensaties voor thuis. Daarnaast bevat de set negen blanco kaarten om je eigen bedachte activiteiten op te schrijven. Het zijn stevige A5 kaarten met op de voorkant een afbeelding van de zintuigen die geprikkeld worden en op de achterkant een omschrijving van de activiteit. 

Naast de inhoud heeft Ambachtelijk Beeldmerk ook de gehele vormgeving en marketing van de Sam kaarten verzorgd. Voor het beeldmerk (logo) is het idee ontstaan van een (t)huis omdat de kaarten ontwikkeld zijn om activiteiten thuis te kunnen doen.

Zowel voor het logo als de zeven beeldmerken van de zintuigen zijn linoafdrukken. Iedere afdruk is uniek, net als ieder mens en zijn of haar thuis. Het logo bevat 7 kleuren; de kleuren die de zeven zintuigen weergeven die tijdens de activiteiten geprikkeld worden.

De kaarten en verpakking zijn vervaardigd van duurzaam en gerecycled materiaal. De stempel die gebruikt wordt op de verpakking is gemaakt van ecorubber en wordt handmatig op de verpakking gedrukt zodat iedere verpakking uniek is.

Foto van Angela Meijer, de ontwikkelaar van de SAM-kaartenset voor activiteiten jongeren met een handicap

Andrea Meijer over de ontwikkeling van Sam-kaartenset

Naast ontwerper ben ik werkzaam als begeleider in de gehandicaptenzorg. Toen ik in 2014 begon te werken als flexbegeleider in de gehandicaptenzorg werkte ik op diverse locaties. Vaak kreeg ik te horen dat mensen me creatief vonden en vroegen mij hoe ik op die ideeën kwam. Ongeveer een jaar later werd ik gedetacheerd binnen een dagbesteding voor jongeren en mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB), waar ik tot een maand geleden werkzaam was (en nu af en toe werk als flexbegeleider). Daar is het idee verder gegroeid om activiteiten te ontwikkelen voor thuis. Thuis in de breedste zin van het woord. Graag wilde ik een product ontwerpen dat toegankelijk en laagdrempelig was, betaalbaar voor ouders, verwanten, opa’s en oma’s etc. Zo is het idee ontstaan voor een kaartenset. De naam Sam is naast een afkorting van Samen Thuis Beleven, ook de naam van een ‘bijzondere jongen’ over wie ik een geïllustreerd boekje had gemaakt op de kunstacademie.

De gekozen activiteiten vinden hun oorsprong in mijn jarenlange ervaring als activiteitenbegeleider en zijn gebaseerd op zeven zintuigelijke sensaties. De beschrijving richt zich op de beleving van het kind, bewoner of cliënt. De activiteiten zijn gebaseerd op zintuigelijke sensaties en kunnen al gedaan worden met mensen vanaf een ontwikkelingsniveau vanaf 3 maanden. Zeker zijn ze ook te doen met jongeren met een meervoudige beperking. Hierbij kan de ouder/ begeleider/ verwant kijken naar wat de jongere in dit geval zelf kan en wat je samen kunt doen.

Foto van een voorbeeld activiteit van de SAM-kaartenset voor jongeren met een meervoudige beperking

Ervaringen met de Sam-kaartenset  

Van een ouder van een kind met beperkingen:
Prachtige kaarten. Fijn om nu activiteiten te kunnen doen met onze dochter tijdens regenachtige dagen. We kunnen zien dat er veel werk in is gestoken’

Van een woonbegeleider:
Wat een mooie kaarten. Ik wilde dat ik het zelf bedacht had.

Van een begeleider binnen het scholenteam:
Ik ga de activiteiten ook met mijn eigen kinderen doen. Heel leuk!

Van een ontwerper:
'Ik ben onder de indruk van de rustgevende vormgeving, maar ook van de inhoud ervan. Het is duidelijk dat er veel zorg en kennis in dit project is gestoken!’. 

 

Sam kaartenset voor activiteiten
Sam kaartenset voor activiteiten
€ 45,00 € 37,19